Slik bytter du gasslange

Du bør bytte gasslange hvert tredje år. Her er tipsene til deg som skal kjøpe ny slange og montere den selv

Kjøpe slange til gass

Gasslanger selges på steder hvor de selger gass og gassapparater. For eksempel på byggevarehus, jernvarehandler og hyttebutikker. Slangen skal ikke være lenger enn 1,5 meter. Spør i butikken og sjekk merkingen for å forsikre deg om at slangen egnet for propan.

Gasslanger kjøpes separat eller som del av et sett hvor det også følger med slangeklemmer til å feste slangen med. Du kan også kjøpe gasslange med regulator koblet til den ene enden. Med en slik løsning skal du bare feste den løse enden til gassapparatet ditt. Kjøper du kun gassledningen må du feste slangen til regulatoren selv i tillegg.

Fjerne gammel slange

Forsikre deg om at gassen er skrudd av før du begynner. Gasslangen er festet med slangeklemmer – små metallbånd som enten er skrudd fast eller klemt sammen rundt endene på gasslangen. For å fjerne den gamle slangen må du først løsne eller skru løs disse. Deretter vrir du slangen forsiktig løs fra festepunktene på regulatoren og på gassapparatet.

Feste ny slange

Smør litt flytende såpe, for eksempel Zalo, på festepunktene. Da blir det enklere å få på den nye slangen. Dytt og vri den nye slangen på plass over festepunktene. Skru til slangeklemmene, slik at slangen sitter godt fast rundt festepunktene. Vær forsiktig når du skrur til – strammes klemmene for hardt rundt slangen, kan slangen sprekke.

Sjekk lekkasjer før bruk

Gjør en lekkasjetest før du åpner for gassen, slik at du er helt sikker på at koblingene er tette. Sprut konsentrert såpevann ved begge ender av slangen. Åpne deretter for gassen. Hvis det bobler i såpen ved noen av koblingspunktene, har du lekkasje. Da må du stramme slangeklemmene mer.

Husk dette når du kjøper gasslange:

  • Innvendig diameter på gasslangen må passe med utvendig diameter på festepunktene. Ta med den gamle slangen til butikken, sjekk bruksansvisningen eller ta mål av festepunktene selv.

  • Gasslangen skal ikke være lenger enn 1,5 meter.

  • Sjekk merkingen og spør i butikken om slangen kan brukes til propan.

  • Sjekk datostemplingen på slangen. Gasslanger er «ferskvare» og årgangen bør være så ny som mulig.

Slik skifter du gasslange:

  • Løsne slangeklemmene.

  • Vri slangeendene forsiktig løs fra festepunktene.

  • Smør litt flytende såpe på festepunktene før skyver den nye slangen på.

  • Skru på slangeklemmene slik at slangen er godt festet rundt festepunktene.

  • Sjekk for lekkasjer før du åpner for gassen.

Kilde: Sikkerhverdag.no | www.dsb.no